//, Nega obraza/Napoji žejno kožo, prepreči gube in staranje

Skozi vse leto smo izpostavljeni različnim zunanjim dejavnikom, ki vplivajo na stanje naše kože. Onesnažen zrak, klimatske naprave ogrevanje, klor, morska sol, veter, UV žarki – vse to prispeva k dehidraciji koži. Govorimo torej o dehidrirani ali izsušeni koži in ne o suhi koži, ki je le eden izmed različnih tipov kože, ki jih poznamo.

Raziskave kažejo, da je 60–65% celotne telesne teže dejansko voda. V dermisu se nahaja približno 6 litrov vode, v celotni koži pa približno 8 litrov. Če v telo ne vnesemo dovolj tekočine (vsaj 2 litra dnevno), je prav koža prvi organ, ki začne izgubljati vodo. Zato vlažilna sredstva najpogosteje vsebujejo hialuronsko kislino, ki ji pravimo tudi “kožna goba”, saj zadržuje vlago v sebi, pa tudi velike količine glicerina.

Pogosto se pojavi vprašanje, kdaj je treba začeti z vlaženjem kože?

Dehidrirana, žejna koža se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, res pa je, da se naravna koncentracija vode v telesu s starostjo zmanjšuje. To najpogostejše stanje kože se torej lahko pojavi pri ženskah in moških vseh starosti.

Če kože ne vlažimo, se ta hitreje stara – koža zares nikoli nima dosti vode!

Kako pride do dehidracije kože?

Slaba in nezdrava prehrana (premalo beljakovin, nezadosten vnos vode, kajenje, alkohol) škodljivo vpliva na kožo in spodbuja njeno izsušitev.

Do dehidracije kože pride zaradi oslabitve zaščitne hidrolipidne plasti kože. Ta plast je pravzaprav mešanica vode in maščob, njena naloga pa je zaščititi kožo pred izgubo vode, torej njenim izhlapevanjem. Ko je ta hidrolipidna plast poškodovana, koža hitreje začne izgubljati vodo. Kožne celice počasi izgubljajo kohezijo, med njimi pa se ustvari prostor, ki omogoča izhlapevanje vode.

Koža se dodatno izsuši ob temperaturnih nihanjih, ob kopanju v morju ali bazenu, ob izpostavljenosti klimatskim napravam. Manj znano pa je, da tudi urbano okolje, ki smo mu skoraj vsi izpostavljeni vsak dan (izpušni plini, smog, tobačni dim ko…), vpliva na dehidracijo že in njeno prezgodnje staranje.

Izdelki za čiščenje obraza na osnovi mila in alkohola kožo še dodatno izsušijo, zato se jim je treba izogibati. Hidrolipidno plast kože pa lahko poškoduje tudi neustrezni kozmetični izdelki. Na primer, uporaba izdelkov za mastno kožo na suhi koži ustvari popoln šok! Kožo takšna nega dodano izsuši in uniči površinsko plast. Zato je treba posegati po fluidih ali emulzijah za mastno oziroma mešano kožo, za normalno kožo bo pravilna izbira klasična krema, za suho pa bogata krema.

Kako preprečiti dehidracijo in navlažiti kožo?

Na splošno je treba za največji človeški organ, ki meri do 2 m², skrbeti skozi vse leto. Zakaj pa moramo biti še posebej pozorni na vlaženje?

Ker dehidrirana koža, ki velja za najpogostejše stanje kože, vodi do številnih negativnih posledic. Ena izmed njih je prezgodnje staranje, saj se gube tvorijo iz dehidracijskih linij. Dehidrirana koža je lahko bolj občutljiva, jo zateguje, na njej se pojavijo mikro gubice … Posledično izgubi sijaj ter postane sivkasta in pusta.

Ko organizem izgublja tekočino, jo najprej »ukrade« koži, šele nato ostalim organom. Zato je vlaženje eden izmed zelo pomembnih korakov v negi kože.

Vsaka koža, ne glede na tip (suha, mastna, mešana), potrebuje vlaženje, pa tudi posebno nego, za katero ni treba obiskovati dragih kozmetičnih salonov in SPA centrov. Dovolj je volja in ljubezen do sebe.

Tu pa je še nekaj dragocenih NUXE nasvetov.

Uporaba nežnih izdelkov za čiščenje na osnovi surfaktantov naravnega izvora (pridobljeni denimo iz kokosa ali pšenice) bo učinkovito odstranila vse nečistoče, pa tudi ličila z obraza in oči. Na koži se čez dan kopičijo različne nečistoče, ki zaprejo pore. Zato je treba obraz očistiti vsako jutro in vsak večer, tudi, če se ne ličimo.

NUXE NASVET: Vedno se umivajte z mlačno vodo, ne z mrzlo, sploh pa ne vročo. Vroča voda bo namreč kožo še dodatno izsušila, hladna voda pa bo zaprla pore. Da bi po čiščenju lahko odstranili odmrle kožne celice, pa morajo biti pore odprte. Ker se pogosto srečujemo s trdo vodo, polno vodnega kamna, je idealno, da obraz po umivanju dodatno navlažimo z losjonom/tonikom, ki odstrani odvečen vodni kamen s kože.

Da bi bil kateri koli izdelek učinkovit, je treba kožo olupiti, torej odstraniti odmrle celice. Piling daje koži nov sijaj in svežino. Po njegovi uporabi koža postane bolj prepustna, pore so čistejše, negovalni proizvodi, ki jih uporabljamo, prodrejo v globlje plasti in s tem je njihova učinkovitost večja. Dovolj je, da piling naredite enkrat na teden, z rokami ali nežnimi rokavicami. Uporaba grobih ščetk ali gobic ni priporočljiva, saj se hidrolipidna plast kože lahko dodatno poškoduje.

NUXE NASVET: Imate radi kavo? Zdaj jo lahko uporabljate tudi na koži. Zmešajte 2 žlici kave, 2 žlici olivnega olja, žlico sladkorja in kapsulo vitamina E. Nastali piling s krožnimi gibi vmasirajte v smeri urinega kazalca. Po približno 20 minutah telo umijte z nežno kopeljo. Po pilingu sperite s hladnejšo vodo, da zaprete pore.

Maske čistijo kožo, jo pomirjajo in v njej prebudijo prelep naraven sijaj. Lahko pripomorejo tudi k dodatni navlažitvi in jo ščitijo pred zunanjimi vplivi onesnaženja. Po uporabi maske je koža mehka, nežna in navlažena.

NUXE NASVET: Če ste to poletje zagoreli (verjamemo, da ste), je popolna S.O.S. nega vlažilna maska iz linije Crème Fraîche® de Beauté. Masko nanesite po pilingu, izogibajte pa se predelu okoli oči. Masko pustite delovati od 10 do 15 minut. NUXE Crème Fraîche® de Beauté S.O.S. vlažilno masko lahko odstranite z blazinico z obraza ali pa preprosto pustite, da se vpije v kožo. Za popoln rezultat, ki bo prijeten za kožo, masko ohladite v hladilniku. Na ta način bo koža prebudila krvni obtok in kisik ter postala zdrava in sijoča.

Serumi so izdelki za nego kože, ki kremi pomagajo, da njene aktivne molekule pridejo čim globlje v kožo. Predstavljajo koncentrat, najmočnejše sredstvo, ki deluje neposredno na glajenje gub in vlaženje kože ter vedno učinkuje globinsko.

Serumi imajo torej močnejši učinek kot kreme. Imajo lahkotno in zelo prijetno teksturo. Serumi so zelo zaželena dnevna nega, ki pripomore, da ima naša najljubša dnevna oziroma nočna krema popoln učinek. Zato so odličen borec proti staranju!

Poleg zdravih življenjskih navad je pomembno, da uporabljamo izdelke, ki so primerni za naš tip kože. Vsak tip kože pa potrebuje tudi vlaženje. Najpogostejša napaka je, da mnogi izsušijo mastno kožo, saj mislijo, da bodo s tem odstranili prekomeren sebum. Ravno nasprotno! Z nenehnim izsuševanjem mastna koža izgubi zaščitno plast, ki bi pod njo zadrževala vlago, zato izgublja vedno več vode. Izločati začne vedno več sebuma, hkrati pa postane dehidrirana, s preveč maščobe in premalo vlage. NUXE je ustvaril linijo Crème Fraîche® de Beauté, namenjeno občutljivi koži. Bogastvo 8 rastlinskih mlečkov, skupaj z izvlečkom rdečih morskih alg, vpliva na sintezo hialuronske kisline. Rdeče morske alge krepijo povezavo med celicami in onemogočajo izhlapevanja vode.

NUXE je v svet kozmetike vnesel popolno novost, saj je dokazal, da povrhnjica sintetizira kar 4x več hialuronske kisline kot dermis. Hialuronska kislina daje koži volumen in polnost. Poleg naštetega linija Crème Fraîche® de Beauté ščiti kožo pred onesnaženostjo, ki smo ji, kot smo že rekli, izpostavljeni vsak dan v mestnem življenju in vpliva na prezgodnje staranje kože.

Upamo, da vas bodo navedena dejstva in nasveti spodbudili, da boste vlaženje vključili v redno nego obraza vsaj dvakrat na leto. Ker so vsi tipi kože žejni!

TEST

Kako vem, da je moja koža dehidrirana?

Po umivanju obraza in pred nanosom kreme je na koži prisoten občutek zategovanja.

Vsi tipi kože so lahko dehidrirani – mešana, mastna, normalna in suha!

ALI STE VEDELI?

Do trenutka, ko začutimo žejo, je telo že izgubilo 10% vode!

Skupna količina vode v koži je od 6 do 8 litrov.

Z leti se količina vode v koži zmanjšuje.

2 litra vode, ki ju spijemo na dan, nista dovolj za potešitev žeje kože.

Suha in dehidrirana koža je veliko bolj občutljiva in manj odporna na vse zunanje vplive.
.

Dehidracijske linije na koži povzročajo nastanek gub.

Dehidrirano telo najprej “ukrade” vodo koži.

Hialuronska kislina je kot goba, ki vpija in zadržuje vodo.

Dehidrirana koža se hitreje stara.

Življenje v urbanem okolju vpliva na dehidracijo in staranje.

2020-10-16T11:54:55+00:00

Komentirajte