//, Nega telesa, Novice/Hitro preverite, kaj se skriva v vašem dezodorantu

Ste vedeli, da povprečno človek v enem dnevu iz telesa izloči približno 700 ml znoja? Še posebej se znojimo na posameznih delih telesa, kot so dlani, stopala, čelo, prsni koš, najbolj pa v predelu pod pazduho, ki ima posebne fiziološke lastnosti. Bakterija, ki je kriva za naš neprijeten vonj, se imenuje Corynebacterium xerosis in je ena izmed sestavin kožne flore. Ta bakterija ima odlične življenjske pogoje v predelu pod pazduho, kjer je relativno visok pH (okrog 6) in kjer živi do 106 mikroorganizmov na kvadratni centimeter.

V predelu pod pazduho se nahaja največ limfnih vozlov in kanalov. Limfni sistem ima pomembno obrambno funkcijo, zato je izredno pomembno, kako negujemo ta predel. Dobro moramo preučiti izdelke, ki jih uporabljamo za vsakodnevno nego.

Obstajata dve vrsti dezodorantov:

1. Antiperspiranti (vsebujejo aluminijev klorohidrat)

Antiperspiranti so kozmetični izdelki, ki zmanjšujejo znojenje, saj vplivajo na delovanje ekrinih žlez znojnic. Odvzamejo mu kožno bakterijo, ki razgrajujejo znoj nekaterih njegovih hranil. Na ta način delujejo posredno kot dezodoranti, ki omejujejo rast bakterij. Ker so bakterije manj aktivne, presnavljajo manj znoja in proizvajajo manj dišavnih molekul, s čemer se posledično zmanjša neprijeten vonj. Z nanosom antiperspiranta na našo kožo močno zmanjšamo potenje, saj bakterijam preprečimo njihovo delovanje.

Aluminijeve soli, ki se nahajajo v antiperspirantih, delujejo na način, da začasno zmanjšajo izločanje znoja na površini kože. Aerosolni in roll-on antiperspiranti običajno vsebujejo aluminij v obliki aluminijevega klorohidrata, antiperspiranti v obliki stika, gela ali drugih trdnih oblik pa običajno vsebujejo aluminij v obliki aluminijevih soli, ki zelo učinkovito nadzorujejo znojenje. Aluminijeve soli lahko dražijo kožo, kar se kaže v pordeli in vneti koži. Poleg tega aluminij v preveliki količini vpliva na delovanje živčnega sistema in je povezan z Alzheimerjevo boleznijo.

2. Dezodoranti brez aluminija

… že delujejo na bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj in/ali absorbirajo vlago. Večina dezodorantov ne preprečuje le neprijetnega vonja, temveč zaradi svojih antiseptičnih dodatkov tudi uniči bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Težava dezodorantov je, da zelo pogosto vsebujejo parabene, ki delujejo kot konzervansi. V telesu oponašajo delovanje estrogena, kar povzroča zdravstveno tveganje hormonskega neravnovesja in razvoja hormonskih motenj, njihov učinek pa je celo povezan z rakom na dojki.

Kot alternativa obstajajo ekološki, bio izdelki, ki ne vsebujejo navedenih sintetičnih in škodljivih sestavin, temveč s svojimi nežnimi formulami ne ovirajo naravne funkcije kože in ne mašijo por.

BIO BEAUTÉ® Déodorant Fraîcheur

24-urni osvežujoči dezodorant roll-on

Z izvlečkom citronke s Korzike in 10-imi eteričnimi olji

Izjemno osvežujoča tekstura na koži ne pušča belih sledi, niti rumenih madežev na oblačilih. Dezodorant ne vsebuje škodljivih sestavin, kot so aluminijeve soli, alkohol in parabeni. Vsebuje pa:

  • 10 eteričnih olj: limona, pomaranča, pačuli, kardamom, nageljnove žbice, gajakov les, cedra (s čistilnimi lastnostmi, ki omejujejo rast bakterije), sandalovina, elemij, buchu (za pomiritev kože);
  • 5 cvetnih vodic: sivka, rožmarin, žajbelj, meta, melisa (astringentne, čistilne in pomirjevalne lastnosti);
  • Vpojni rastlinski puder, ki vpija prekomerno vlago na površini kože;
  • Aloe vero, ki zmanjšuje neprijeten občutek in draženje kože.
2018-10-17T08:38:59+00:00

Komentirajte