//, Lepotni nasveti, Narava, Nega obraza, Novice/Hiperpigmentacija – kako jo preprečiti in kako zdraviti?

Naša je koža je po svoji funkciji najbolj vsestranski organ, ki predstavlja zrcalo našega zdravja. Kot naš največji in najtežji organ ščiti notranje organe, mišice, tkiva in kosti in nan preko njih pošilja signale o tem, kaj se dogaja v našem organizmu. Zelo malo je tistih srečnežev z »dobrimi« geni, ki jim omogočajo gladko in mladostno kožo tudi v starejših letih. Življenjski stil in prehranske navade bodo pri večini izmed nas na koži pustile vidne sledi.

Izpostavljanje UV žarkom, rafinirana živila, debelost, hormonsko neravnovesje, alkohol in cigareti, onesnaženost zraka in neustrezni kozmetični izdelki, še dodatno pospešijo proces staranja. Pojav gub in finih linij ter nastanek temnih madežev (hiperpigmentacija), so pojavi, s katerim se srečuje vedno več posameznic.

Kaj je hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je kožno stanje, ki je posledica povečane tvorbe melanina na določenih predelih naše kože. Prizadene lahko obraz in telo, kaže pa se v obliki vidnih temnih madežev na koži.

MELANIN IMA PREDVSEM ZAŠČITNO
FUNKCIJO

našo kožo ščiti pred nevarnimi in škodljivimi UV žarki

Ko so melanociti, celice, ki proizvajajo melanin, preveč stimulirane, proizvajajo preveč pigmenta. Glavni povzročitelj, a zagotovo ne edini, je sonce, ki pospeši proizvajanje melanina, zaradi česar je naša polt poleti zagorela. Povečana koncentracija melanina se lahko pojavi v epidermisu – zunanji plasti kože (vrhnjica) in v dermisu – srednjemu, globljemu sloju kože (usnjica), ali v obeh hkrati.

Temni madeži se običajno pojavijo na najbolj izpostavljenih predelih našega telesa – na obrazu in rokah – ob ponovnemu izpostavljanju soncu pa postajajo vedno bolj vidni. Nekateri hiperpigmentacijski madeži bodo sčasoma izginili, a običajno to zahteva posebno nego in intenzivne tretmaje.

Najpogostejši vzroki in tipi hiperpigmentacije

Obstaja več vrst hiperpigmentacije, ki so rezultat različnih vplivov.

Sončne pege – posledice sonca

Sonce je najpogostejši razlog za nastanek temnih madežev, tudi v mladostnih, 20-ih letih. Sončne pege, ki so lahko svetle ali temne, se najpogosteje razvijejo na delih kože, ki so najbolj izpostavljeni sončni svetlobi – obraz, prsni koš, vrat in roke. Najpogosteje se pojavijo pri posameznikih, ki imajo svetel in srednje temen ten kože. Pojavijo se lahko kot majhne pike, v svetlo do temno rjavi barvi, včasih celo rdeče in črne. Ob dodatnem izpostavljanju soncu postanejo vse bolj temne in vidne.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Oblika pigmentacije, ki se običajno pojavi, ko se poškodba kože ali rana zaceli. Pogosta je pri posameznikih z aknasto kožo, po agresivnih zdravljenjih ali ob uporabi neustreznih izdelkov za čiščenje in nego kože. Pogosto se šteje za travmo kože, saj so razlogi večinoma povezani z boleznimi in hormonskimi spremembami.

Melazma

Melazma je poznana pod imenom »nosečniška maska« in je oblika hiperpigmentacije, ki se pojavi na obrazu, zlasti na licih, nosnem korenu, zgornji ustnici in na čelu. Najpogostejša je pri ženskah (prizadene kar 90% nosečnic), pri moških je manj pogosta (10%). Gre za posledico hormonskih sprememb, ki se običajno pojavijo med nosečnostjo ali ob jemanju kontracepcije. Melazma lahko po porodu izgine sama od sebe, ko je vzpostavljeno hormonsko ravnovesje.

Dejavniki tveganja:

 • Prekomerno izpostavljanje soncu
 • Akne
 • Ekcem, luskavica, dermatitis
 • Hormonske motnje med nosečnostjo ali v menopavzi
 • Avtoimunske bolezni
 • Spremembe metabolizma
 • Nikotin in kajenje
 • Predpisana zdravila, ki povzročajo večjo občutljivost na svetlobo
 • Slaba prehrana – preveč sladkorja in rafiniranih žit
 • Poškodovana koža kot posledica britja, tetovaž, opeklin, alergijskih reakcij
 • Starost
 • Genetika

Kako preprečiti pojav hiperpigmentacije

Da bi lahko uspešno preprečili nastanek hiperpigmentacije, moramo nujno poznati svoj tip kože ter njegove prednosti in slabosti. Na genetsko zasnovo in hormonsko ravnovesje žal nimamo velikega vpliva. Lahko pa kožo zaščitimo pred škodljivimi UV žarki. Osebe, ki so nagnjene k hiperpigmentaciji, morajo kožo zaščititi pred sončnimi žarki preko celega leta. Minimalna zaščita je faktor 20, poleti pa 50.

5 naravnih načinov,
s pomočjo katerih lahko preprečimo hiperpigmentacijo

Izogibajte se direktnemu izpostavljanju soncu

Poleti nosite oblačila, ki bodo zaščitila najbolj izpostavljene dele telesa: na glavi imejte nujno klobuk, priporočamo tudi lahke srajčke z dolgimi rokavi

Skozi celo leto poskrbite, da bodo izpostavljeni deli telesa zaščiteni s SPF faktorjem

Uživajte v hrani, bogati z antioksidanti, vitaminoma C in E ter omega-3 maščobnimi kislinami

Jagodičevje
Zelena listnata zelenjava
Losos
Marelice, jagode, borovnice in češnje
Paradižnik
Korenje in sladki krompir
Rumenjak
Zeleni čaj
Kokosovo in oljčno olje, avokado, mandlji

Priporočamo dodatke k prehrani (po posvetu z vašim osebnim zdravnikom), ki bodo izboljšali izgled in zdravje vaše kože

Antioksidanti, vključno z vitaminom A, C in E
Vitamin B3 in B5
Omega 3 maščobne kisline
Cink

Uporabljajte naravno kozmetiko, ki je bogata z rastlinskimi aktivnimi sestavinami, brez škodljivih sintetičnih sestavin

Redna telovadba – izrednega pomena za razstrupljanje in cirkulacijo ter krepitev imunskega sistema

Zdravljenje hiperpigmentacije

Najprej moramo ugotoviti vzrok hiperpigmentacije. Danes obstajajo številna zdravila in tretmaji, ki vam jih lahko svetuje in priporoča dermatolog, na primer kemijski piling ali laserski tretma. Tretmaji so običajno izjemno dragi in neprijetni. Na drugi strani pa obstajajo kozmetični izdelki za nego kože z aktivnimi sestavinami, ki delujejo na zmanjšano proizvodnjo melanina, posvetlijo kožo in preprečujejo nastanek novih temnih madežev.

V primeru, da hiperpigmentacijo zdravite z dermatološkim tretmajem ali z uporabo naravnih izdelkov, nujno poskrbite za intenzivno vlaženje kože. Izdelek, ki vsebuje naravno hialuronsko kislino, bo aktivnim osvetljevalcem pomagal, da bodo še bolj učinkoviti.

2018-04-12T10:41:33+00:00

Komentirajte