//, Nega telesa/Dezodoranti – vse, česar še niste vedeli o njih

Čeprav so se kulture in navade ljudi sčasoma spreminjale, nas še vedno veliko stvari povezuje. Ena od njih sega še v čase starih Egipčanov, ki so pazljivo skrbeli za svojo osebno higieno, med drugim so poskušali prikriti tudi neprijetne vonjave. Za to so uporabljali tisto, kar jim je dajala narava, torej različne rastline in vosek. Danes dezodorante v spreju, kremi ali roll-onu uporabljamo prav vsi.

Pogosto se srečujemo z različnimi vprašanji o dezodorantih. V nadaljevanju odgovarjamo na najpogostejša!

Znojenje oziroma potenje je popolnoma naraven in nujno potreben spremljevalec našega življenja. Z njim namreč uravnavamo telesno temperaturo – z izločanjem znoja se telo ohladi. Poleg tega pa znojenje vlaži kožo, prek potu se iz telesa izločajo feromoni, nekatere raziskave pa kažejo, da je v njem tudi poseben naravni antibiotik, ki ščiti kožo pred bakterijami.

Vzroki za prekomerno znojenje so različni in so lahko posledica hormonskega neravnovesja, anksioznosti, bolezni, debelosti, nosečnosti, menopavze … Znojenje ni prisotno le v poletnih mesecih oziroma ob višjih temperaturah, ampak vse leto. Pod določenimi pogoji, kot sta denimo stres in fizična aktivnost, pa je lahko pri nekaterih ljudeh intenzivnejše, spet pri drugih pa šibkejše.

Znoj sicer proizvajata dve vrsti žlez, to so ekrine in apokrine žleze. Ekrine žleze znojnice pomagajo izločati odvečno vodo iz telesa in ohranjati stalno telesno temperaturo. Vročina, hormonske spremembe, stres, kajenje, napetost živcev vplivajo na povečano izločanje ekrinih znojnih žlez. Ekrini znoj nima vonja, ima slan okus in je večinoma sestavljen iz vode, v kateri je raztopljena sol, mlečna kislina, sečnina in aminokisilne.

Apokrine žleze nimajo nobene povezave z uravnavanjem telesne temperature, se pa odzivajo na to, če ste živčni, jezni, na vročino in izčrpanost. Te žleze proizvajajo znoj, ki je neprijetnega vonja, saj je bogat z organskimi snovmi, ki privlačijo bakterije. Največ se jih nahaja pod pazduhami, v kožnih gubah in na stopalih.

Potenje ne predstavlja nobenega tveganja, je pa zagotovo neprijetno. Zato iščemo različne dezodorante in antiperspirante, ki nam omogočajo, da smo sproščeni, brez strahu pred neprijetnimi vonjavami.

Ko najdemo dezodorant, ki ustreza našim potrebam, ga običajno dolgoročno uporabljamo.

Dezodoranti preprečujejo neprijetne vonjave, a ne preprečujejo znojenja. Sestavine dezodorantov so uporabljene na način, da odstranijo neprijetne vonjave, ki jih povzroča bakterija Corynebacterium xerosis. Običajno so zasnovani na alkoholu, ki pomaga uničevati bakterije. Nekateri dezodoranti pa alkohola ne vsebujejo, temeljijo na naravni osnovi in so zato veliko boljši za človeško telo. Obstajajo različne vrste dezodorantov: dezodoranti v spreju, kremi ali pa roll-on dezodoranti …

Antiperspiranti so kozmetični izdelki, ki zmanjšujejo znojenje, saj vplivajo na delovanje ekrinih žlez znojnic. Odvzamejo mu kožno bakterijo, ki razgrajujejo znoj nekaterih njegovih hranil.

Na ta način delujejo posredno kot dezodoranti, ki omejujejo rast bakterij. Ker so bakterije manj aktivne, presnavljajo manj znoja in proizvajajo manj dišavnih molekul, s čemer se posledično zmanjša neprijeten vonj. Z nanosom antiperspiranta na našo kožo močno zmanjšamo potenje, saj bakterijam preprečimo njihovo delovanje.

Strokovnjaki opozarjajo na uporabo antiperspirantov, saj aluminijeve soli, ki jih vsebujejo, preprečujejo enega od pomembnih procesov v telesu – potenje.

Znoj je tekočina brez vonja. Ko pa pride v stik z bakterijami, ki se pojavijo na koži, nastane neprijeten vonj. Najbolj izrazit je na nogah, pod pazduhami in v dimljah, saj je v teh delih veliko znojnih žlez. Neprijeten vonj potu lahko povzroči tudi uživanje nekaterih vrst hrane, bolezen ali presnovne težave.

Depilacija odstrani površinski sloj kože, vendar ne povzroči drugih poškodb, ki bi utegnile povzročiti nevarnost za zdravje. Če pa pride do morebitnih poškodb na koži, se morate vsekakor izogibati dezodorantom, ki vsebujejo alkohol.

Če se dezodoranti, ki vsebujejo aluminijev klorohidrat, ne uporabljajo pravilno, puščajo sledi na oblačilih. Dezodrant v spreju pa morate pred uporabo dobro pretresti. Poleg tega vedno počakajte, da se dezodorant na koži posuši, nato pa se oblecite.

Prah iz aluminija je naravna kombinacija mineralnih soli, zgrajenih iz večjih molekul, ki jih koža ne more absorbirati. Zaradi svoje 100% naravne sestave je primeren za občutljivo kožo, ki je nagnjena k alergijam. Je popolnoma brez vonja, učinkovit in hipoalergen. Ne preprečuje znojenja, preprečuje le neprijeten vonj. Ni lepljiv in ne pušča sledi na oblačilih. Za razliko od aluminijevega prahu, aluminijeve soli v običajnih aditivih, npr. aluminijev cirkonij in aluminijev klorohidrat, koža absorbira.

NUXE nasveti

  • Dezodoranti niso nadomestilo za redno higieno. Služijo izključno za zmanjševanje neželenih vonjav.

  • Naravne dezodorante nanašajte takoj po prhanju, pa tudi po depilaciji, ko je koža še pod vplivom tople vode.

  • En nanos dnevno je povsem dovolj.

  • Pri športnih aktivnostih lahko nanesete dezodorant tudi na predel za koleni.

2019-06-21T08:39:11+00:00

Komentirajte