V čem je skrivnost naravne kozmetike?

Vsako jutro se med jutranjim čiščenjem in pripravami na delo srečamo s približno 100 različnimi kemikalijami, ki se nahajajo v večini kozmetičnih izdelkov za obraz, telo in v ličilih.

Konzervansi,  kot so parabeni in fenoksietanoli,  dokazano delujejo na reproduktivne sposobnosti ter zmanjšujejo plodnost, medtem ko pogosto uporabljen  PEG (polietilen glikol) vpliva na nastanek preobčutljivosti kože, kot tudi sestavine,  kot so mineralna olja in parafini.  Umetna barvila in pesticidi dolgoročno povzročajo slabitev imunskega sistema, a se kljub temu uporabljajo v kozmetičnih izdelkih, tako kot tudi silikoni, ki se uvrščajo med  izjemno težko razgradljive snovi v telesu. Seveda je njihova uporaba zakonsko omejena in odmerki, ki se lahko uporabljajo v kozmetiki,  so dermatološko preverjeni – tisto,  kar ostaja nejasno,  pa je vprašanje kopičenja sestavin v telesu.
Ali ste vedeli, da več kot 80% alergijskih kožnih reakcij na kozmetične izdelke izvira iz sintetičnih sestavin, kot so sintetični konzervansi, umetna barvila, mineralna olja...?
Naravna kozmetika –  izdelki zgolj s peščico naravnih sestavin?!

Ob upoštevanju sestavin tradicionalne kozmetike, ki lahko sčasoma vplivajo na zdravje kože in organizma kot celote, je vsekakor najboljša izbira naravna kozmetika. No, naravna kozmetika je pogosto „naravna“ samo na papirju.  V Evropi se označuje za naravne proizvode  izdelke, ki vsebujejo zgolj peščico naravnih sestavin. Večina  sestavin pa so lahko tudi različne petrokemične snovi, detergenti, umetna barvila, konzervansi.... Kaj  ločuje pravo naravno kozmetiko od tiste, ki se samo tako označuje:

  •   Preko 80% naravnih sestavin
  •   Izdelki ne vsebujejo sintetičnih konzervansov,  kot so parabeni, fenoksietanoli,....
  •   Kot konzervansi se v  naravni kozmetiki uporabljajo rastlinska in eterična olja, propolis in naravni alkohol,  kot tudi pravilni postopki pri  proizvodnji in pakiranju, ki ravno tako,  kot konzervansi, zagotavljajo trajnost izdelka
  •   Izdelki ne vsebujejo umetnih barvil,  mineralnih olj, silikonov, parafinov in ostalih derivatov nafte
  •   Izdelki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora
  •   Iskrenost v komunikaciji (naveden odstotek naravnih sestavin v izdelku)
  •   Izdelki niso testirani na živalih
  •   Ovojnina je okolju prijazna

Zakaj je naravna kozmetika boljša od tradicionalne?

 

Ker je popolnoma biološko razgradljiva.


Cilj vsakega negovalnega kozmetičnega izdelka  ni, da ostane na površini kože, temveč da se njegove sestavine vpijejo v globje plasti kože in opravijo svojo nalogo, kot je spodbujanje tvorbe kolagena, elastina, intenzivno vlaženje... Sestavine sicer  vstopijo globoko v telo, vendar se vedno razgradijo in se ne kopičijo v telesu. Po drugi strani pa se umetne sestavine v tradicionalni  kozmetiki težje razgradijo in se z leti nakopičijo v telesu, celo v takšnih količinah, da je njihova varnost za zdravje pod vprašajem...


Spodbuja kožo, da deluje sama.

Sestavine  v  naravni kozmetiki spodbujajo kožo, da deluje sama – da sama proizvaja kolagenska in elastinska vlakna, da preprečuje izgubo vlage, da ustvarja lipide, ki so potrebni za zaščito pred negativnimi zunanjimi dejavniki...  Z drugimi besedami,  naravna kozmetika za razliko od tradicionalne, aktivira naravne presnovne procese kože namesto, da jih nadomešča. Zaradi tega ni nevarnosti, da bi se koža „polenila“.

Ali ste vedeli, da ženske tekom leta vnesejo skozi kožo v povprečju med 4 in 6 kilogrami kozmetičnih izdelkov? 

Ni »navade« ali zasičenja kože.

Naravna kozmetika ne povzroča odvisnosti kože in ne pripelje do zmanjšanja učinka, temveč bo vedno imela isto delovanje na  kožo.